< Terug naar vorige pagina
Onderzoeker
Christophe Courtin
- Disciplines:Andere chemie, Microbiologie, Systeembiologie, Engineering van biomaterialen, Biologische systeemtechnologie, Biomateriaal engineering, Biomechanische ingenieurswetenschappen, Andere (bio)medische ingenieurswetenschappen, Milieu ingenieurswetenschappen en biotechnologie, Industriële biotechnologie, Andere biotechnologie, bio-en biosysteem ingenieurswetenschappen, Laboratoriumgeneeskunde, Voeding en dieetkunde, Productie van landbouwdieren, Levensmiddelenwetenschappen en (bio)technologie
Affiliaties
- Leuvens Centrum voor Levensmiddelen en Voedingswetenschappen (Onderzoekseenheid)
Verantwoordelijke
Vanaf1 jun 2025 → Heden - Levensmiddelen- en Microbiële Technologie (CLMT) (Afdeling)
Lid
Vanaf1 aug 2020 → Heden - Afdeling: Centrum voor Levensmiddelen- en Microbiële Technologie (Afdeling)
Lid
Vanaf1 aug 2005 → 31 jul 2020 - Faculteit Geneeskunde (Faculteit)
Lid
Vanaf1 okt 2002 → 30 sep 2003
Projecten
1 - 10 of 50
- FiberQuestVanaf1 okt 2025 → HedenFinanciering: VLAIO COOCK Collectief Onderzoek & Ontwikkeling en Collectieve Kennisverspreiding
- Onderzoek naar het potentieel van fermentatie om de voedingswaarde van een West-Afrikaanse gefermenteerde drank op basis van gierst te verbeterenVanaf30 sep 2025 → HedenFinanciering: BOF - doctorale mandaten
- Inzicht in de moleculaire veranderingen in zetmeel tijdens de bereiding van zuurdesembrood en hun impact op de in vitro verteerbaarheid en ex vivo colonfermentatie van zetmeelVanaf1 jan 2025 → 31 okt 2025Financiering: BOF - postdoctorale mandaten
- Onderzoek naar het effect van genotype en groeicondities op de granulegrootteverdeling van tarwezetmeel in relatie tot de techno-functionele eigenschappenVanaf1 apr 2024 → 31 okt 2024Financiering: BOF - postdoctorale mandaten
- Het begrijpen van proces-structuur-functie relaties voor haverproteïnen en –dieetvezels van korrel tot modellevensmiddelVanaf1 jan 2024 → HedenFinanciering: FWO Onderzoeksproject (incl. WEAVE projecten)
- Vasteleggen van proces-structuur-functie relaties van dieetvezels van haver startend van korrel tot model levensmiddelenVanaf19 sep 2023 → HedenFinanciering: Eigen Middelen zoals patrimonium, inschrijvingsgelden, giften, ....
- Isolering en karakterisering van functionele proteïnen(-concentraten) uit nevenstromen van de tarwevermalingVanaf22 feb 2023 → HedenFinanciering: Eigen Middelen zoals patrimonium, inschrijvingsgelden, giften, ....
- Strategieën voor efficiëntere extractie van functionele proteïnen uit aardappelsnippers en soja-okaraVanaf3 feb 2023 → 24 mrt 2025Financiering: Eigen Middelen zoals patrimonium, inschrijvingsgelden, giften, ....
- Draf in galopVanaf1 nov 2022 → 31 okt 2024Financiering: IWT / VLAIO - TETRA-fonds
- Studie naar de structuur-functierelatie van arabinoxylan en dextrine in het mondgevoel van bierVanaf1 okt 2022 → 30 sep 2024Financiering: FWO junior postdoctoraal mandaat
Publicaties
1 - 10 van 346
- The thermotolerance of industrial yeast strains in a dough matrix determines their impact on the oven rise during bread baking(2025)Gepubliceerd in: Food ChemistryISSN: 0308-8146Volume: 491
- The impact of wheat bran on vitamin A bioaccessibility in lipid-containing systems(2025)Gepubliceerd in: Food ChemistryISSN: 0308-8146Volume: 490
- Study of the variation in barley and malt starch content and structural properties in relation to malting and brewing(2025)
- Sourdough starter culture and breadmaking process impact wholemeal bread characteristics associated with starch digestibility(2025)Gepubliceerd in: CURRENT RESEARCH IN FOOD SCIENCEISSN: 2665-9271Volume: 11
- Effect of whole meal yeast-leavened, sourdough-leavened and yeast-sourdough-leavened bread consumption on appetite, energy intake, and postprandial metabolic responses: A randomized, blinded, cross-over study.(2025)Gepubliceerd in: AppetiteISSN: 0195-6663Volume: 216Pagina's: 108256
- Catalytic conversion of lignocellulose to naphtha: Unlocking sustainable pathways to renewable fuel for engines and feedstock for polymers(2025)Gepubliceerd in: Chemical Engineering JournalISSN: 1385-8947Volume: 517
- Enzyme activity and constituent extractability of kilned and non-kilned oats at pH values relevant for acidic food fermentations(2025)Gepubliceerd in: Food Chemistry: XISSN: 2590-1575Volume: 29
- Revealing the physical restrictions of caecal influx in broilers through the use of solid and soluble markers(2025)Gepubliceerd in: Animal NutritionISSN: 2405-6545Volume: 21Pagina's: 37 - 48
- Sub-aleurone: A source of gluten in wheat bran(2025)Gepubliceerd in: Baking EuropeIssue: Spring 2025Pagina's: 8 - 12
- Study of the influence of beer composition on the amount of bubbles in beer: CO2, alcohol, protein and iso-alpha-acid contents as primary predictors(2025)Gepubliceerd in: Food ChemistryISSN: 0308-8146Volume: 469
Gelinkte datasets
1 - 10 van 15
- Replication data for: Vitamin A stability during storage of fortified gari produced using different fortification strategies
- Replication data for: Comparative evaluation of DNS, PAHBAH, and BCA colourimetric assays for quantifying reducing sugars
- Replication Data for: Mechanistic insights into the impact of acetic acid, lactic acid, and succinic acid on the dough rheology, the breadmaking process, and the specific volume of wholemeal sourdough-type bread
- Replication Data for: The impact of wheat bran on vitamin A bioaccessibility in lipid-containing systems
- Replication Data for: Impact of acetic acid, lactic acid, and succinic acid on protein secondary structure and water-binding capacity of bread dough in the context of sourdough-type breadmaking
- Replication Data for: Stabilization of Vitamin A by Cereal Bran: The Importance of the Balance between Antioxidants, Pro-oxidants, and Oxidation-Sensitive Components
- Replication Data for: Selection of wheat miller’s bran based on the sub-aleurone protein content allows increase of the quality of bran-enriched bread
- Replication Data for: Unravelling the bread-making functionality of gluten-rich sub-aleurone flour obtained by dry fractionation of wheat miller’s bran
- Replication Data for: Mechanistic understanding of the stabilisation of vitamin A in oil by wheat bran: The interplay between vitamin A degradation, lipid oxidation, and lipase activity
- Replication Data for: A simple method for analysis of vitamin A palmitate in fortified cereal products using direct solvent extraction followed by reversed-phase HPLC with UV detection